• Apart samen fietsen in het Gaul! TTT team

Op de donderdagavonden gebeurt er is in het land. In garages, rommelkamers en andere ‘paincaves’ zitten volwassen mannen zich het schompes te fietsen starend naar een scherm, ondertussen oerkreten in oortjes proestend. Dat zijn Gaulisten die meedoen aan een teamtijdritcompetitie op Zwift. Is dat nou leuk? Ja, dat is leuk.

Vergelijken

Stop met het vergelijken van Zwift met buiten fietsen. Zwiften is een andere fietsdiscipline, net als veldrijden, mountainbiken, BMXen en kunstfietsen. Je hebt er een fiets voor nodig -of in het geval van Zwift soms iets wat er op lijkt- en het is fijn als je wat vermogen kunt leveren. Maar de tactiek, beleving en belasting zijn echt wel anders dan een gemiddeld ritje op de weg. Niet voor niets wordt er een roeier wereldkampioen in deze discipline. Parcourskennis is cruciaal, de kennis van de specifieke tactiek ook, en daarnaast moet je het fysieke en mentale vermogen hebben om diep te kunnen gaan, heel diep.

TTT

Terug naar de ploegentijdrit, uit het Engels afgekort als TTT. Julien Beijer, Gaul!s eigen Zwiftgoeroe, bedacht terecht dat het leuk zou zijn om een of meerdere Gaul! teams aan de start te hebben in een wereldwijde ploegentijdritcompetitie die door de vrijwilligers van WTRL iedere donderdagavond wordt georganiseerd.

Leercurve als de Angliru

Dat gaf met name in het begin hilarische taferelen. Want het vergt enige kennis en voorbereiding dat Zwift; en zeker de deelname aan de TTT. Je moet natuurlijk je vermogenmeter koppelen aan je computer, de juiste fiets kiezen in Zwift (ja, dat kan), je op verschillende sites inschrijven -ik bespaar je nu de details-, op tijd aanwezig zijn, zorgen dat je de app up and running hebt waarmee we via oortjes communiceren, je ventilator niet vergeten, je handdoek ook niet. Als je net nieuw bent op Zwift, vraagt dat om een leercurve die zo steil is als de Angliru.

Maar dat hebben we geflikt! Iedere donderdag hebben we nu 1 en soms 2 teams aan de start. In verschillende categorieën. Die zijn genoemd naar koffiesoorten -vraag me niet waarom- en de samenstelling ervan is ook een wetenschap op zich. De essentie is in ieder geval dat je renners van verschillende niveau’s mixt.

Kunst

En ook de prestaties vertonen een steile curve. Waar we eerst in de middenmoot mee bungelden, werden we bijvoorbeeld afgelopen donderdag met het Frappe (daar heb je de koffie) team 34e van de wereldwijd 265 deelnemende teams.

En we leren het kunstje ook al snel. Want een ploegentijdrit is net als op de weg -nu ga ik toch vergelijken- een ingewikkeld maar mooi spel. Het gaat om de juiste overname, rekening houden met de ‘draft’, de zuigkracht van je voorganger die je op Zwift wel hebt maar niet direct ‘voelt’, de lengte en intensiteit van de kopbeurten en elkaar oppeppen maar niet kapot rijden. Er is veel te leren. En dat is leuk.

Debatclub

En Gaul! zou Gaul! niet zijn als dat onderweg, met een hartslag van 180 en de bloedsmaak in je mond, leidt tot heerlijke discussies. Terwijl je totaal naar de getver gaat, worden er ondertussen heerlijke debatten over de te volgen tactiek gevoerd. In de verschillende garages, zolderkamers en meer wordt er bloedfanatiek in de oortjes geschreeuwd.

De manier om in een coronawinter toch samen te fietsen. Jij doet toch ook mee? Meld je even bij info@gaul.nl en dan wordt je in de juiste app-groep aangemeld. Een app-groep die ook garant staat voor een week voor- en napret. Tot ziens in Watopia!