• Clubkampioenschap 2016: 10 jaar Gaul! in 1 dag

Het weer was prima, het gezelschap geweldig. Gaul! heeft haar 10 jarig bestaan met een geweldig clubkampioenschap en bijbehorend feestprogramma gevierd.

Josbert de Vries mag zich Gaul! clubkampioen 2016 noemen. Met z’n broer Albert in het kielzog. Jong talent Sjors Beukeboom zorgde voor een volledig Gronings podium, waarmee de noorderlingen zich genadeloos hebben gerevancheerd voor een randstedelijke clubkampioen in 2015.

Proloog

Het Clubkampioenschap kende een heuse proloog. Een rondje lang de longen uit het lijf persen op de Nedereindse Berg. Dat de proloog niet om des keizers baard was, werd snel duidelijk toen de een na de andere gestroomlijnde tijdritfiets op het parcours verscheen. De handgeklokte tijdwaarneming deed het gelukkig beter dan het gedoe met de chips enkele clubkampioenschappen geleden, hoewel het nog wel enig rekenwerk bij de jury vergde.

Plooi

Daarna was het tijd voor een ouderwetse koers met tussensprints. Niet vaak viel een wedstrijd zo snel in een plooi. Een verbrokkeld peloton toonde bij de eerste doorkomst dat het gas er meteen stevig op ging. Tot de eerste tussensprint ging het vervolgens in redelijk gesloten formatie, maar nadat die punten verdeeld waren tussen naar wat later bleek de top drie van het clubkampioenschap kozen de gebroeders De Vries, Josbert en Albert het hazenpad. Ze hadden kennelijk genoeg van het gefriemel.

En dat was eigenlijk wel zo’n beetje het koersverloop. Achter Josbert en Albert werd nog wel een aantal keer gesprint om plek drie, maar de wil en organisatorisch vermogen ontbraken in het peloton om de Groninger broeders tot de orde te roepen. Soeverein reden zij naar de finish, waar Albert de finale sprint won, maar Josbert toch de meeste punten had verzameld, inclusief zijn overwinning in de proloog.

Sjors Beukeboom, die ofwel op de eerste ofwel op de laatste positie van het peloton te zien was, sleepte de derde plek in de wacht. Eervolle vermelding verdient Hans van Burk, die na enkele ronden moest lossen, maar vastberaden solo zijn rondjes bleef draaien op de berg. Pas luttele ronden voor het einde werd hij gelapt. Volgend jaar een prijs voor de strijdlust Hans…..

Toertocht

Ondertussen toerden een aantal Gaulisten onder leiding van éminence grise Joep van de Laar door het prachtige Groene Hart. Voor hen geen gekoers, maar gewoon genieten van voortbewegen op de racefiets.

_mg_4692Lustrumshirt

Na de prijsuitreiking sprak voorzitter Floris van Overveld een aantal woorden over 10 jaar eigenzinnige wielervereniging Gaul!

Oprichter Christiaan Warger mocht de speciale editie van het lustrum wielershirt onthullen. Alleen voor Gaul! leden is dit unieke shirt voor slechts 25 euro te koop. In beperkte oplage, dat wel.

_mg_4703Erelid

Naast Christiaan was ook de andere oprichter van Gaul! aanwezig: Jabik Jan Bastiaans. Hij werd prompt verrast met de benoeming tot derde erelid van de vereniging. Na Christiaan en oud-voorzitter Max Schreuder.

Verder mochten de aanwezige Gaulisten genieten van een barbecue -het seizoen was toch bijna ten einde- en een optreden van kersvers clubkampioen Josbert -geen causaal verband- en Else.

War Child

Indrukwekkend waren de dankwoorden van War Child. En vooral het feit dat we een aantal spelletjes deden die de War Child hulpverleners in oorlogsgebieden met de kinderen doen. Ogenschijnlijk jolig, totdat je hoort wat voor verschrikkelijke trauma’s er bij die kinderen tijdens zo’n spel boven kunnen komen. Bijvoorbeeld een meisje van acht dat bij ‘wat vind je niet leuk’ een tekening van mannen maakt. De gruwelijke achtergrond daarvan is bijna te heftig om te beseffen.

Ter afsluiting een Gaul! jubileumquiz door onze onovertroffen quizmaster Bart Looman. Historisch was het feit dat Paul van Bakel eens wist te winnen op de Nedereindse Berg. De quiz dan toch.

uitslag-gaul-clubkampioenschap-2016