• Gaul! laten floreren

Een belangrijke wet in de koers is dat je je zwakte niet mag tonen. Die wet gaat nu even op de helling.
Je mag best weten dat we als Gaul! bestuur een stevig baalmoment hadden toen we besloten het symposium niet door te laten gaan wegens een schromelijk gebrek aan belangstelling binnen de vereniging. Dat besluit kwam na een Clubkampioenschap waar we de koers hadden afgelast wegens een eveneens beroerde opkomst op voorhand. Om nog maar te zwijgen over het uitblijven van opvolgers voor de organisatie van het trainingsweekend. Allemaal evenementen waar clubgenoten tevergeefs vele uren in hebben gestoken om het te organiseren. Dat deed even zeer, en flink ook.

Het devies van het bestuur is en blijft ‘de vereniging maak je samen’. Dus we zijn eens in gesprek gegaan met een aantal clubgenoten naar wiens visie we benieuwd waren. En dat was als balsem op de handen van een soigneur. Ook vanwege de relativerende opmerkingen van twee oud bestuurders dat “dit gewoon een fase in de levensloop van een club is”. De koers bevindt zich even in een neutrale fase.
Maar herken je het gevoel dat je je daar niet bij neer wil leggen en gaat demarreren om de boel wakker te schudden? En in beweging te zetten?

Samen fietsen is de basis

Daar hadden onze clubgenoten ook wel zin in. Belangrijke conclusie van de debatten was dat de basis samen fietsen is. Samen, met elkaar. Vroeger, nu en voor altijd.
Alle netwerkvereniginggedachten en onze sociale insteek ten spijt, wat ons bindt is de passie voor wielrennen. En dat samen doen en beleven. Bij zijn = meemaken.

In Groningen gaat dat buitengewoon goed, in Den Haag ook. In Utrecht en Amsterdam is het even minder dan het was, hoewel whatsapp afspraken een goede stand-in voor standaard trainingen lijken te worden. Net zoals de samenwerking met Wattworks.

Hoe dan ook, als bestuur zullen we daarop inzetten. Lekker samen fietsen.

Druk op de vrije tijd

Gaul! is opgericht ver na de ontzuiling. Veel leden zijn lid van meerdere fietsclubs en trainingsgroepen. De evenementen van Gaul! concurreren dus vaak met allerlei andere activiteiten, de zaterdagboodschappen niet in de laatste plaats. We moeten dus niet verwachten dat iedereen altijd op komt draven. Maar als ieder lid eens in de vier jaar zou meedoen aan een evenement houden we per keer toch zo’n 70 mensen over. Dat halen we nu niet.

Jaarkalender

Simpel plan dat werd geopperd, en wat we ook gaan doen, is ruim van te voren een jaarkalender opstellen. Zodat je makkelijk en tijdig weet wat je kunt omcirkelen. En thuis alvast kan beginnen met het verzamelen van karma-punten om weg te mogen met die rare zwartgele fietsvrienden. #showyourstripes, weetjewel…

Sociale hardrijders

Overigens kwam het Gaul! imago ook op tafel. De mensen denken dat we louter hard fietsen, altijd. Frappant is dat dit ook iets doet binnen de club. Leden die niet meegaan naar evenementen omdat ze het idee hebben het niet bij te kunnen benen. Da’s natuurlijk niet helemaal de bedoeling, of beter: Helemaal Niet. Juist omdat we het mantra ‘samen uit, samen thuis’ bezigen. Zelfs de immer leuke Charly Gaul leeft in sommige hoofden als monstertocht die alleen toegankelijk is voor ex-eliterenners.

We gaan dan ook actief communiceren over wat je kunt verwachten wanneer je meedoet aan een Gaul! activiteit, zoals afstand, snelheid, etc. Stukje ‘verwachtingsmanagement naar de leden toe zeg maar.’

Verhalen en verbinding

Gaul! is natuurlijk een wat atypische club omdat we door heel Nederland zitten. We bestaan uit losse groepen die af en toe samen komen. Die groepen hebben onderling niet altijd evenveel contact, terwijl er heel toffe dingen gebeuren. Het gaat erom die toffe dingen zichtbaar te maken, elkaar de verhalen te vertellen. Want verhalen inspireren en verbinden. En waar je ook bent, er is altijd een Gaulist in de buurt

Je regelt het zelf

Zoals Gaul! oprichter Christiaan Warger het spot-on verwoordt: “…… inspirerende verhalen delen en mensen zelf in actie laten komen. Zelf doen en autonomie is een ander speerpunt van Gaul! In die zin kan activering nooit een issue en doel zijn van de vereniging. Als je iets wil, dan regel je het zelf. Wil je niets, dan doe je niets.”

Kortom, laat die fijne eigenwijze autonomie maar spreken. Als je een idee hebt, opper het en zoek steun. Wij -het bestuur- zijn er om je een zetje te geven als dat nodig is. En niet te vergeten, in 2018 hebben we 1250 EUR beschikbaar, om samen van te fietsen, te inspireren en verhalen te maken.

Want de vereniging laten floreren. Dat doen we samen.

Floris, Hans, Jorrit, Mark-Peter en Sebastiaan