• Kop over kop voor War Child

Verslag van Manno Bult van de monsterrit Noordpolderzijl-Vaalserberg 

Het was een beetje taai om na een wat korte nacht om, volgens mijn Garmin, 05:07, op de fiets te stappen om door het slaperige Groningse Hogeland af te dalen naar de stad. De stad waar de vuurzee van Rammstein nog maar zo kort uitgedoofd was dat het leek dat de warmte ervan nog voelbaar was (en de alcohol dampen van een enkele voorbijganger ruikbaar ;).407 kilometer

Na dit eerste stuk de draak alleen in de ogen hebben moeten kijken kwamen de eerste helpers al na zo’n 40 kilometer mee(st)rijden in Eelde. Naast het brengen van hun warme gezelschap hebben de extra renners ongelofelijk veel kopwerk gedaan en zo de kastanjes uit het vuur gehaald. En dat was wat mij betreft toch ook wel nodig. Het was natuurlijk ver, maar vooral ook WARM.

De motards waren ook onmisbaar. Met hun bijdrage ging het passeren van de vele tientallen kruispunten als een warm mes door de boter. Schattingen lopen uiteen van bijna één tot anderhalf uur wat zij ons misschien bespaard hebben, nog los van de ontelbare keren afremmen, uitklikken, inklikken en weer optrekken. Zo smolten de kilometers als sneeuw voor de zon en kwam Limburg steeds dichterbij.

De laatste 150 kilometer werd het wel wat stiller: De groep werd kleiner en de warmte bereikte zijn top. In Heteren bereikte het kwik de 35 graden tussen 15:00 en 17:00. Maar na het warme eten rond 19:00 koelde het buiten wat af en konden we met recht stellen dat de spieren genoeg opgewarmd waren voor de Limburge heuvels!

De verhitte lichamen verdampten het nodige water, dat weer bijgevuld moest worden op een aantal extra stops. Zodoende moesten de lampjes de laatste 30 kilometer toch nog branden. Voor de een een uitnodigende rode lap om in trance achteraan te fietsen, voor de andere verblindend fel rood licht op de holle wegen in verduisterend Limburg. De Vaalserberg werd dus uiteindelijk bedwongen met de zoeklampen en in de relatieve koelte. Op het Drielandenpunt werden we warm onthaald. Top bereikt, 407 km gefietst, nul lekke banden en € 7.500,- voor War Child opgehaald.

Kortom, het was een super dag!
Manno Bult
Geert Kamps
Fopke Drijfholt
Mark Peter Steenhuis
Henk van der Laan
Richard Oosterbroek
Jan Veijer

Zie ook hun actiepagina via War Child