De Long Term NL Challenge met Gaulist Justus

De Long Term NL Challenge, je zult het misschien wel kennen uit je social media tijdlijn of van mensen die je volgt op Strava. Zo iemand op Strava is ook onze Gaulist Justus en dit is zijn verhaal wat het zo leuk maakt. En daarmee wellicht ook iets voor jou?

De Long Term NL Challenge dus, maar wat is het en hoe werkt dat? NOS-redacteur en wielerfanaat Martijn Hendriks beschrijft het als volgt op zijn blog Martinello.nl.
“Deze site (https://www.longtermnlchallenge.nl) laat in één oogopslag zien in welke Nederlandse gemeentes je al met de fiets bent geweest. En dat zorgt uiteraard weer voor een hoop tochtjes op nieuw terrein en tegelijkertijd voor een boel rivaliteit in app-groepen: de printscreens van wit-oranje plaatjes vliegen mij om de oren.
Het werkt simpel. De site haalt je data op uit Strava. Dit duurt de eerste keer wat langer; alle ritjes moeten immers worden gecheckt en aangezien dat er bij mij inmiddels meer dan 700 zijn, moest ik eventjes geduld hebben. In een e-mail krijg je vervolgens een keurig overzicht en zie je direct in welke gemeente je wel en niet bent geweest. Hoe meer oranje hoe beter.

In diezelfde mail een flinke rij tekst met wanneer je voor het eerst in een gemeente was en welke plaatsen nog op de bucketlist afgevinkt moeten worden. En geloof me, daar staan een boel plaatsen bij waar je nog nooit van hebt gehoord. Zo wachten de gemeentes Smallingerland, Maasgouw, Berkelland en Eersel nog op een bezoek van mij en mijn De Rosa. Maar tegelijkertijd schreeuwen metropolen als Leeuwarden, Eindhoven, Hengelo en Alkmaar ook nog om mijn aandacht. Werk aan de winkel.”

Werk aan de winkel: je kan met recht stellen dat onze Gaulist Justus druk bezig is geweest.

Personalia
• Justus, 43 jaar oud en woonplaats Gouda
• Strava: Justus B 🇳🇱 | Gaul!
• Lid van Gaul! sinds 2017
• Souplesserenner (PR: 107 rpm in een century)
• Fan van het rijden van lange afstanden; het hele jaar door, overdag, soms ook in het donker met lampjes.
• In 2020 uitgekomen op 57 centuries.
• Wordt geïnspireerd door de contacten via Strava om bezig te blijven en uitdagingen op de fiets aan te gaan.

Fietsen:
• Canyon Ultimate SLX
• Canyon Inflite SLX
• Koga Miyata winterfiets met spatborden
• Van Tuyl VT740 met een frame van Alu en Carbon (in 2003 gewonnen met een Tour de France quiz)
• Rossin (in onderdelen nadat de zadelpen gebroken was en voorvork losgetrild op de kasseien)

Favoriete fietsgebied
L’enfer du Nord: de kasseien van Noord-Frankrijk en de Vlaamse Ardennen.
Ik ben 1,96m lang en 90kg zwaar en dat dokkert fijn. De combinatie van klimmen en kasseien vind ik mooi. In het voorjaar rijd ik graag over de hellingen uit de Vlaamse klassiekers, waaronder Nokere, Omloop en de Hoogmis.

De Long Term NL Challenge
Ik kwam de Challenge tegen in een nieuwsbrief, en dacht: ‘eens kijken waar ik met mijn Strava-ritten al geweest ben?’ Toen ik het nog niet heel erg ingekleurde plaatje zag, wist ik: ‘ik train te veel in eigen omgeving’. De voornaamste reden om met deze uitdaging bezig te zijn: je komt op plekken waar je anders niet komt. Je leert Nederland heel goed kennen. En afwisseling geeft een extra motivatie voor de trainingen.
Het is leuk om te zien waar ik al ben geweest (in het Strava tijdperk). Maar ook: waarom ben ik ergens nog nooit geweest? Waarom altijd naar Zuid-Limburg en niet naar Noord-Limburg? De foto van de holle wegen (wegen die uitgesleten zijn tussen twee hellingen door uitspoeling van hemelwater of veelvuldig gebruik door vee of voertuigen) illustreert mooi de verschillende landschappen en regio’s die we niet altijd kennen. Het is een middel om jezelf te blijven uitdagen en nieuwe ervaringen op te doen, daar werkt het goed voor.

Ik leg de fiets in de auto en ga vroeg op pad. Ritten maken van 150-200km om te proberen zoveel mogelijk gemeentes mee te pakken in één rit.
Of door het te combineren met andere uitjes, zoals met familie of voor het werk.
Pro-tip: upload eerst je route als GPX bestand op de site van Long Term NL Challenge om te testen dat je route echt door alle gemeentes komt die je wilt. Zo heeft Urk lang op mijn lijstje gestaan, want ik had deze met een route net niet aangetikt. En om alleen voor de gemeente Urk vanuit Gouda in de auto te stappen,…. tsja.

Om wat highs en lows te benoemen van mijn LTC-tochten:
Highs: Zeeuws-Vlaanderen met de stad Hulst pal op de grens van België en Nederland: verrassend mooie vestingstad met oude vestingmuren rondom.
Lows: de Maasvlakte, waar mijn luchtwegen geprikkeld werden door de aanwezige industrie, en Flevoland, toch wel heel leeg, recht en zo saai, vooral met tegenwind.

Noord-Brabant met een klapband, buurtbewoners kwamen de huizen uit omdat ze zo’n harde klap hadden gehoord

Achterhoek met bordje: ‘Kijk uit: er kan nog een fietser komen’. Ik kwam toen precies uit de landweg gereden haaks op dit fietspad en bord. Ik moest gewoon voor deze foto even stoppen.

Tussenstand mei 2021: 348 van de 352 gemeenten van Nederland heeft Justus inmiddels al doorkruist! Een prestatie om u tegen te zeggen, want de Long Term NL Challenge kent pakweg 16.500 deelnemers, waarvan momenteel (maart 2020) slechts 82 fanaten gefinisht zijn door alle gemeentes te doorkruisen. Justus staat met 348 doorkruiste gemeentes in de top-100.

En die laatste 4 gemeentes staan niet zonder reden nog open: het zijn de gemeentes Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog…..
Justus heeft zijn sponsoractie voor War Child aan de Longterm NL Challenge verbonden. Wil je Justus aanmoedigen en War Child te steunen? Dat kan via de volgende actiepagina https://actie.voorwarchild.nl/actie/justus-becker

Meer recente cycling blogs

Kop over kop voor War Child

Verslag van Manno Bult van de monsterrit Noordpolderzijl-Vaalserberg Het was een beetje taai om na een wat korte nacht om, volgens mijn Garmin, 05:07, op de fiets te stappen om door het slaperige Groningse Hogeland af te dalen naar de stad. De stad waar de vuurzee van Rammstein nog maar zo kort uitgedoofd was dat

Bedankt!

Beste Gaulleden! Op 30 juni kwam Carola langs bij War Child voor de overhandiging van jullie prachtige cheque over het jaar 2022. Wat een fanatisch resultaat hebben jullie samen waar gemaakt. Een bedrag van Euro 18.070! Ongelooflijk mooi, wat zijn wij ontzettend dankbaar en heel erg trots op de mooie vriendschap en partnership die we

Evert van Ravensberg: De Koploper

De oudere broer van Evert, Frank van Ravensberg, heeft een boek geschreven over Evert. En goed nieuws, het is nu te koop! Frank heeft duidelijk geen half werk verricht: met 1 kilo en maar liefst 503 pagina’s moet je er niet te licht aan tillen. Terecht presenteerde Frank met trots het boek aan ons tijdens de

Witte Sokken

Bij een nieuw tenue horen nieuwe sokken. Witte sokken vanzelfsprekend. Onze Kalas Benelux man René Hooghiemster wilde War Child graag sponsoren en bood de mogelijkheid om via zijn eigen bedrijf Rocq Sports BV sokken te laten maken bij Snellesokken.nl. Sythe Veenje maakte een prachtig ontwerp. Wij kochten ze in voor kostprijs (€8,-) en jullie mogen ze

Reacties zijn gesloten.