• Eerste Omloop van IJburg

 

De renners in passage hadden geen remmen op de fiets, maar een baard.  Op zich niks bijzonders. Wel een scherp contrast met een decennium geleden, toen ik bij de inschrijftafel van een criterium stond met de stoppels van zes dagen op de kin. ‘Soigneer je!’, zei de dienstdoende dikkerd van de rugnummers bestraffend. Ik mocht nog wel meedoen, maar het was onder protest.

In het verhaal ‘Morele politie’ schreef de legendarische Tim Krabbé bijna 25 jaar geleden dat voetballers zich een uiterlijk kiezen dat tien jaar voordien voor progressief doorging, en dat die achterstand bij wielrenners zeker 25 jaar was. Welnu, in iets minder dan 25 jaar, heeft de wielrenner die achterstand bijna ingelopen. Er lijkt een algemene hergroepering op handen van de mode van de meute, en die van de coureur. Gruppo compatto.

De wielrenner en zijn fiets zijn hip. De urban track cyclist op zijn vintage fixed gear is een fokking early adopter. Of zoiets. Zelfs de dames met de felrode lippen en een achteloze knoet in het haar kunnen de voordeur van het gekraakte grachtenpandje niet verlaten zonder een 1978 Raleigh onder het kontje, met de handjes zeer oncomfortabel onderin de beugel en de ketting net zo min ontspannen op de 52×13. De 11 zat er toen nog niet op, ziet u.

Zelfs in het profpeloton zijn de eerste hipsterbaarden gesignaleerd. ‘Stofzuiger’ Paolini. ‘huilie-huilie’ Geschke en ‘BBQ’ Ten Dam horen bij de early adopters van de beroepsrenners. De enige echte innovator is de pedaleur de charme Dave ‘Z’ Zabriskie, die een jaar of tien geleden zijn kwetsbaarheid trachtte te compenseren met een Wolverine-imitatie. Qua onkwetsbaarheid leverde hem dat verder vrij weinig op.

Afijn. Tijdens de eerste Omloop van IJburg mocht een peloton Dave Zabriskies het spits afbijten met een fixed gear race op een criteriumparcours. Een noviteit die mijn hoofd op hol deed slaan van mogelijke innovaties. Ik dacht aan een criterium op de bmx-fiets, of een bmx-race op de fixed gear. Dat zal een klap geven! Toen ik was aanbeland bij de ploegentijdrit op de bmx-fiets ben ik maar opgehouden met fantaseren, want mijn hoofd tolde van alle mogelijkheden die er zijn om stoer te doen voor de vrouwtjes.

Gelukkig gingen al spoedig de amateurs en junioren van start, zodat ik kon genieten van wat good old fashioned bike racing. Hier en daar was een baard te zien bij een renner die zijn gevoel voor stijl en traditie nog onvoldoende had ontwikkeld, maar een kniesoor die daarop lette. In de tweede ronde vormde zich een kopgroep van elf man. Voor Gaul! zat kopman Arjen Bos mee, maar hij moest enkele ronden verder de kopgroep laten gaan. Hij had een baard van twee weken, dus in die zin was zijn verbanning naar het peloton meer dan terecht.

11755794_10153238403654262_2167618748271650710_n

Het peloton, dat trouwens flink was uitgedund door de wind en het lastige parcours, sputterde nog wat tegen, maar al voor halfkoers was duidelijk dat de winnaar van voren zat. De sterkste van de koplopers was Erik Dekker. Met zijn gladgeschoren kin kuste hij rondemiss Suzanne, die een gesoigneerde renner duidelijk op waarde wist te schatten.

Uitslag van de Omloop van IJburg (elite)

1e:Erik Dekker
2e:Robin de Pruyssenaere de la Woestijne
3e:Guido Benthem
4e:Imo de Pruijssenaere de la Woestijne
5e:Taeke Oppewal
6e:Michael van Son
7e:Michel Reuser
8e:Glenn van Nierop
9e:Michael Kortekaas
10e:Ronald de Waal

Volledige uitslag via MyLaps>

Uitslagen Vast Verzet Bokaal

vast verzet dames Omloop van IJburg

vast verzet Omloop van IJburg

 

Meer recente cycling blogs

Kop over kop voor War Child

Verslag van Manno Bult van de monsterrit Noordpolderzijl-Vaalserberg Het was een beetje taai om na een wat korte nacht om, volgens mijn Garmin, 05:07, op de fiets te stappen om door het slaperige Groningse Hogeland af te dalen naar de stad. De stad waar de vuurzee van Rammstein nog maar zo kort uitgedoofd was dat

Bedankt!

Beste Gaulleden! Op 30 juni kwam Carola langs bij War Child voor de overhandiging van jullie prachtige cheque over het jaar 2022. Wat een fanatisch resultaat hebben jullie samen waar gemaakt. Een bedrag van Euro 18.070! Ongelooflijk mooi, wat zijn wij ontzettend dankbaar en heel erg trots op de mooie vriendschap en partnership die we

Van Noordpolderzijl naar ’t Drielandenpunt

Ooit al eens 400km op een dag willen aantikken? Dít is je kans! Fopke Drijfholt en Geert Kamps zijn op zoek naar maximaal 8 vrouwen/mannen om deze monstertocht op zaterdag 8 juli samen tot een succes te maken. Vanzelfsprekend is er een War Child actie voor aangemaakt. Dus kun je niet meerijden, dan is financiële

Trainung am Möhnesee

Begin april was het jaarlijkse Gaul trainingsweekend. Ditmaal niet in de Ardennen, maar in een voor velen onbekend stukje Duitslands. Een man of 12 – het waren dit jaar alleen mannelijke deelnemers – verzamelde zich op vrijdagmiddag op een verlaten ogend Ferienpark bij het stuwmeer. De accommodatie oogde wat spartaans, maar naarmate er meer mensen

Reacties zijn gesloten.