• Kampioenen

Laat de profs maar in Lombardije fietsen, Gaul! kent haar eigen klassieker van de vallende bladeren: het clubkampioenschap. Gaulisten streden om de hoogste club-eer. Slechts enkelen konden winnen, maar velen hadden op 5 oktober een topdag.

Het clubkampioenschap vond voor het tweede opeenvolgende jaar plaats in Spaarnwoude, op de baan van Wheelerplanet. Een van de leukste dingen van het kampioenschap is toch altijd dat Gaulisten uit allerlei windstreken en subscenes samenkomen. Zo ook nu. Het weer was gemoedelijk, maar ondertussen werd het vormpeil ingeschat, de raspaarden gekeurd en de dark horses gespot.

   Proloog

Het kampioenschap kende dit jaar een proloog. Lees: jezelf gedurende 3,1 km totaal verrot rijden. Ondanks allerlei ingenieuze klassementsbeloften, was deze proloog om des keizers baard. Want het nog ingenieuzere tijdregistratiesysteem wilde even niet meewerken. Maar hé, het is een proloog nietwaar?

Daarna ging het echte werk los. Zo’n 40 zwart-gele vermete1len, en een enkele Gaul! nieuweling die het illustere tenue nog niet aan had kunnen schaffen, vatten de koers aan. Albert de Vries (onthou die naam) maakte geen geheim van zijn voornemens en ging er vrij snel van door. Dat was een aantal mensen te gortig, een groepje met daarin voorzitter Max Schreuder ging hem halen en daarna smolt alles weer samen.

Slag

Voornoemde Albert de Vries had evenwel geen zin in pelotongefriemel, dus andermaal koos hij het hazenpad, nu vergezeld door Binne de Haan en Mark Touwen. Ello van Gelderen en Sebastiaan van der Meer roken de beslissende slag en wisten na anderhalve ronde razende achtervolging aan te sluiten.

Folkert de Haan en Josbert de Vries vroegen zich op dat moment af wat zij in godsnaam nog in het peloton deden, dus ook zij waagden de sprong naar de kopgroep. En met enig succes, want ook zij wisten de halve minuut te overbruggen.

Peloton

Op dat moment was iedere moraal uit het peloton geslagen,2 zo leek. Want echt doorgereden werd er niet meer. Na afloop kon uit verschillende monden worden opgetekend: “ze wilden niet meer rijden.” Dat klonk overigens uit zoveel monden, dat je zou denken dat ‘ze’ nog wel degelijk wilden rijden….. ‘Ze’ deden het echter niet.

In de kopgroep ging het ondertussen om de winst. Zou het aloude adagium weer waar worden: “Bij een Gaul! clubkampioenschap strijden tientallen zwart-gele hardrijders om de eer en aan het einde wint een Groninger?” Welnu, Ello en Mark konden nog roet in dat eten gooien en Folkert en Sebastiaan zijn inmiddels ook een soort van ex-Groningers.

Eindstrijd

De samenwerking in de kopgroep was verdwenen. Er 3volgde een spervuur van demarrages en halve pogingen, die veelal door Albert of Josbert teniet werden gedaan. Mark Touwen –“ik hoef niet te winnen als er maar gekoerst wordt”- deed op het laatste rechte eind nog een ultieme poging, maar ook die smoorde in het geweld van de gebroeders De Vries.

Die twee vochten vervolgens de eindsprint uit, met Albert als winnaar. Achter Josbert completeerde Folkert het podium. Ello wist met zijn plaats in de kopgroep de winst bij de 40+ veilig te stellen en Sebastiaan sloot een seizoen waarin de fiets een ondergeschikte rol speelde in crescendo af.

Prijzen

Daarachter werden in het peloton de overige prijzen verdeeld. Nico Jonk pakte de winst bij de 50+ en onze cyclo-topper Sylvie Boermans bij de vrouwen.

Dit alles werd gadegeslagen door de toerders die er een buitengewoon ontspannen rondje op hadden zitten. Met uitzondering van het Kopje van Bloemendaal natuurlijk. Want het Kopje, dat is oorlog.

Hoodies

Onder de stimulerende klanken van DJ Ivan werden koersverhalen 4uitvergroot, de legendes van het afgelopen seizoen nog eens uitgewisseld en ambities voor 2015 in de week gelegd.

Als kers op de taart presenteerde Berry de nieuwe vrijetijdskledinglijn. Dat klinkt heel ontspannen, maar er zijn als vanouds veel vrijwillig bloed, zweet en tranen in de realisatie gaan zitten. Maar het resultaat mag er zijn. Prachtige nieuwe shirts, en hoodies! Zie bijgaande foto….. Als we daar geen nieuwe leden mee trekken?

Het was een topdag! Dank aan alle organisatoren en deelnemers!

Meer foto’s