Voorbeschouwing NCK – Terug naar Dronten

Het Nederlands Clubkampioenschap (NCK) voor wielerclubs vindt in 2015 weer plaats in Dronten. Gaul! verschijnt aan de start van deze ploegentijdrit met een outsidersploeg met daarin één uitgesproken locomotief.

Na een aantal jaren in het hoge noorden te hebben vertoefd, is het NCK weer terug waar het wielerhistorisch gezien thuishoort. Het parcours en de sfeer in Lauwersoog en omgeving waren de afgelopen edities dik in orde, en voor de Groningers van Gaul! was er sprake van een zeker thuisvoordeel. Dit jaar keert het NCK-circus echter weer terug op haar oude nest: Dronten. Daar hebben in het verleden tientallen edities van het NCK plaatsgehad.

In vroeger jaren was ‘Dronten’ dé grote happening waar het Nederlandse wielerjaar mee werd afgesloten. Heel wedstrijdwielrennend Nederland kwam voor de laatste keer in het jaar bij elkaar. Vele Nederlandse profrenners maakten hier hun jaarlijkse eenmalige opwachting voor hun club. Er waren allerlei randactiviteiten, zoals muzikale optredens en een braderie met wielerparafernalia.

De paar oude wielerrotten die binnen Gaul! rondstruinen kunnen je hier nog wel smakelijk over vertellen. Het Orakel uiteraard, wielersupporter Kor, maar ook in de hersenpannen van Jabik, Menno en andere oudgedienden zingen nog vele Dronten-anekdotes rond.

De wereld is veranderd, het wielrennen is veranderd, maar toch zal er ook dit jaar op bepaalde vlakken niets nieuws onder de zon zijn. Veel gedoe vooraf, dat vooral. Gedoe over de opstelling, het materiaal, de te volgen tactiek. Terwijl een ploegentijdrit zo simpel lijkt: met zes man zo hard mogelijk rammen en met minstens vier man over de streep komen.

Marc de Maar houdt voor Gaul! de traditie van profrenners die in Dronten hun opwachting maken in ere. De renner van Roompot, die als klein jongetje in de ketel met wielerdrank viel, zal veruit de sterkste pion voor Gaul! zijn – ook al verruilt hij tegenwoordig het fietsen op de weg steeds vaker voor off road-tripjes. De vraag is of zijn vermogen voldoende aangevuld kan worden door zijn Gaul!-ploegmakkers voor dit ene uur afzien. Alleen dan zal een topklassering in de spits van het veld erin zitten.

In theorie is de aanvulling sterk. Arjen Bos – de uiterst taaie krachtpatser uit Bolsward, die dit jaar écht voor de laatste keer deelneemt aan het NCK (maar dat zei hij na de afgelopen vijf edities ook). Folkert de Haan – de flyer van weleer, vader geworden, echter met vraagtekens wat betreft knie en huidige triathlon-conditie. Frans Hoveijn, de sterke jurist op wielen met vooral ongekende Ausdauer, zal hij zijn kracht op een tijdritfiets kwijt kunnen?

Mark Touwen, de man met berenconditie en een imposant steady state-vermogen, zal hij weer vol mee kunnen draaien in de Gaul!-trein? En Albert de Vries ten slotte, de tijdritspecialist die overal waar hij komt de boel regelt, ook vader geworden dit jaar, zal ongetwijfeld zoals altijd weer alles geven en van onschatbare waarde voor de ploeg zijn.

Gaul! was vaak de Dark Horse op het NCK, en is het dit jaar wellicht meer dan ooit. Wie de Gaul!-equipe wil aanmoedigen is komende zaterdag van harte welkom in Dronten. Daar zal hoe dan ook weer een nieuw stukje geschiedenis worden geschreven.