• Mijn actie:

    Fietsen = vrijheid langs de 5 concentratiekampen en hotel de Wereld 75 jaar bevrijding

Stand actie: € 215,00 Doneer!
Jorrit Jongbloed - 5 mei 2020 tot 21 mei 2020

75 jaar vrijheid

Daar wilde ik bij stil staan door te fietsen. 7 plaatsen (naast hotel de Wereld en de 5 concentratiekampen stopte ik ook bij de begraafplaats en het monument op de Grebbeberg) van grote betekenis voor ons verleden en hopelijk onze toekomst. Nooit meer.
Verderop kan je al mijn ritten zien en via de Strava links zijn ook alle foto’s beschikbaar die ik heb gemaakt tijdens de 6 ritten in 9 dagen.

Dankbaar voor de vrijheid die ik zo gewoon ben dat ik hem extra ben gaan waarderen nu.

We hebben nu een beperking van de vrijheid die we kennen en deze heeft al een grote impact.

Wat als je opgroeit in oorlog, op de vlucht ben, voor je leven moet vrezen om wie je bent, waar je vandaan komt of wie je (voor)ouders zijn?

Op de fiets stelde ik mij deze vragen.

Voor mij is vrijheid een recht voor ieder mens, ieder kind, niet beperkt door de plek waar je bent geboren.

War Child haalt de oorlog uit kinderen. Help jij met jouw gulle donatie? Al vanaf 8 euro per maand kunnen zij een kind helpen dus iedere gift maakt een verschil.

‘ Kinderen sterker dan oorlog? Absoluut. Kinderen zijn veerkrachtig – dat zien wij elke dag. Gelukkig maar. Want loskomen van oorlog, dat vraagt nogal wat van kinderen. Ze hebben een oma, een ouder of hun beste vriendje verloren. Herinneringen aan geweld zijn hardnekkig, waardoor het moeilijk is om mensen te vertrouwen. Net als concentreren. Of in slaap vallen.

Een kind uit de oorlog halen is één – maar daarmee heb je de oorlog nog niet uit het kind. Wij weten hoe dat moet. Uit ervaring én uit onderzoek. Zo weten we zeker dat wat wij doen, werkt.

“Wij geloven in de veerkracht van kinderen”

Tjipke Bergsma, directeur War Child Holland ‘

De fiets = vrijheid (met dank aan Paulien Willems). Dankbaar voor de vrijheid die ik heb fietste ik van Koningsdag tot en met 5 mei langs de vijf Nederlandse concentratiekampen: Westerbork, Erica, Amersfoort en Schoorl.

Ook fietste ik over de Grebbeberg waar een oneerlijke moedige strijd is geleverd om onze vrijheid te behouden en waar velen rusten die hun leven gaven voor onze vrijheid. Het keerpunt van deze rit was hotel restaurant de Wereld in Wageningen waar wij onze vrijheid terug kregen.

In 9 dagen fietste ik 6 dagen op de momenten dat dit lukte. Die vrijheid om ook ’s avonds te kunnen fietsen over de mooiste wegen van onze land is genieten. Op 3 mei fietste ik nog ‘s avonds naar Wageningen. Mijn vader werd deze dag 65 en we hebben dat op afstand gevierd.

Hier kan je mijn ritten zien inclusief foto’s van de blijvende herinneringen aan de verschrikkingen en de bevrijding.

27 april https://www.strava.com/activities/3362202560

29 april https://www.strava.com/activities/3373904113

2 mei https://www.strava.com/activities/3387050465

3 mei https://www.strava.com/activities/3398539518

4 mei https://www.strava.com/activities/3398514406

5 mei https://www.strava.com/activities/3403191162

War Child doet fantastisch werk ook nu. Hun theater, spel en sportvormen hebben ze geschikt gemaakt  voor Nederlandse kinderen.

https://www.warchild.nl/nieuws/online-steunprogramma-nederland/

Tegelijk hebben ze de campagne doorbreek het zwijgen. Kinderen uit hedendaagse oorlogen spreken met Nederlanders, die herinneringen hebben aan de Tweede Wereldoorlog, over het belang van spreken over de ervaringen.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/oorlogstraumas-75-jaar-na-tweede-wereldoorlog-nog-steeds-taboe-erover-zwijgen-is-schadelijk/

Wat ben ik (jonge vader) gelukkig dat wij beperkt zijn in onze vrijheid, maar dat er juist alles aan wordt gedaan om deze te herwinnen. Dat de beperking van de vrijheid een middel is, maar geen doel. Dat het doel is om samen eruit te komen ongeacht wie je bent in plaats van dat wie je bent bepaalt of je vrijheid en leven wordt genomen.

Deelnemer van deze actie

Een deelnemer volgen? Klik op de profielfoto!

Sponsor!

Huidige stand 2024: € 215,00

Steun War Child

1 Responses to “Fietsen = vrijheid langs de 5 concentratiekampen en hotel de Wereld 75 jaar bevrijding”

  1. Pieter Verhoeven schreef:

    Goed bezig Jorrit! Bewondering voor je inzet voor de medemens.

Geef een reactie