• Gaul! zet degelijke teamprestatie neer op NCK

Met een ploeg van amateurrenners en zelfs een licentieloze renner werd Gaul! op de Nationale Clubkampioenschappen in Lauwersoog afgelopen zaterdag 23ste. Een teamprestatie waar de Gaul!-equipe niet anders dan tevreden mee kon zijn.

Voorafgaand werd gemikt op een plek bij de top twintig op dit 5traditionele eind- en voor sommigen zelfs hoogtepunt van het wielerseizoen (teamvoorman A.B. de Vries omschreef het NCK in een interne briefing vooraf lyrisch als het ‘evenement der evenementen’ gehouden op deze ‘zaterdag, o zaterdag’).

Een inzet die een stuk lager lag dan de zesde plaats van vorig jaar, maar toen kon de ploeg nog bogen op de inbreng van prof Marc de Maar en nationale tijdrituitblinker Josbert de Vries (dit jaar omwille van licentieredenen uitkomend voor een andere club).

Dit jaar was er voor Gaul! eerder sprake van een ploeg met vele vraagtekens, ondanks de inbreng van mannen die het klappen van de wielerzweep kennen. De samenvattende slagzin, die zich overigens sinds vorig jaar traditiegetrouw altijd bij de parcoursverkenning aandient, luidde volgens verkenners van dienst Albert de Vries en ondergetekende dan ook: ‘Iedereen vreest op zijn eigen manier voor zaterdag.’

Zou de grote trekker van dit evenement voor Gaul!, tijdritspecialist en hardrijder Albert, wel weer voldoende hersteld zijn van de griep die hem velde na zijn individuele NK tijdrijden en zijn exploten samen met broer Josbert en zelfs Bauke Mollema?

Zou de man met de grote motor, Mark Touwen, zich als debutant staande kunnen houden in het geweld van een grillige ploegentijdrit? De generale repetitie een week eerder op de Afsluitdijk beloofde goeds.

Zou ex-crack Folkert de Haan iets van zijn befaamde benen van weleer terug kunnen vinden, ook al houdt hij zichzelf tegenwoordig cardiovasculair alleen maar op peil middels triathlons?

Arjen Bos, de man die ieder jaar zijn laatste NCK rijdt, hoe zou het met zijn vormpeil staan na een week op zijn doorgaans zeer sterke wielerbenen te hebben gestaan op een vakbeurs in Duitsland?

Hoelang zou ondergetekende het als zesde wiel aan de wagen volhouden, gezien zijn minder vlekkeloze aanloop vergeleken met vorig jaar?

En hoe ten slotte Jos Huisman in te schatten, de tempobeul die speciaal voor dit NCK een paar dagen tevoren een aero frame aanschafte, maar dit jaar weinig koerskilometers maakte?

Maar het kwam, zoals zo vaak, uiteindelijk allemaal goed. De zon scheen, de partytenten van Auke de Vries stonden op een mooie plek, De Vries senior zelf kwam langs en ook het Orakel en andere trouwe Gaul!-fans en aanhang maakten hun opwachting. Topcoureur van weleer Maint Berkenbosch, alias MasterMaint, was tot ieders vreugde bereid gevonden als ploegleider te functioneren en had serieus werk van gemaakt zijn ‘oorspronkelijk tactisch plan’. Na zijn wijze doch strenge speech was iedereen doordrongen van het feit dat vandaag nog meer dan anders vooral het teambelang telde. De vraagtekens losten langzaam op.

Onder toeziend oog van ploegleider Berkenbosch en zijn assistenten Eelke Jan Bouma, Fopke Drijfholt en Joris Honings in de volgauto, snelde de ploeg vervolgens hardwerkend en eendrachtig naar een gemiddelde van 47,75 kilometer per uur. Alle renners presteerden naar vermogen en haalden een meer dan acceptabel niveau, niemand zakte door het ijs. Waarlijk een teamprestatie van formaat, en na de finish overheerste dan ook een ingehouden blijdschap. Ieder was het erover eens dat het maximale eruit was gehaald.

‘Goed gedaan!’ , kraaiden Berkenbosch, De Vries senior en het Orakel unisono in Fries accent.

En zo kon Gaul! met opgeheven hoofd Lauwersoog weer verlaten, niets meer te vrezen, op naar de dis en drankjes later die avond en nacht in Groningen.

Binne de Haan

Foto: Fopke Drijfholt

Uitslag

Meer recente cycling blogs

ALV 2024 in de Proloog op 13 April

Beste Gaulisten, Zaterdag 13 april komen we weer bij elkaar voor de ALV 2024 in de Proloog. Ben jij er bij? laat dat graag ook nog even weten (via formulier onderaan). Programma 10:00u ontvangst en fietsen in groepen van 8 12:30u terugkeer Douchen en lunch 14:00 Start ledenvergadering 15:00 Afsluitende borrel Agenda ledenvergadering Opening Vaststellen

Meld je aan: ALV en Seizoensopening zaterdag 13 april De Proloog

Zoals eerder gecommuniceerd trappen we seizoen 2024 af op zaterdag 13 April. We ontmoeten elkaar in de Proloog in Amerongen. We maken er een mooie dag van met jullie, meld je wel even aan! Ook stellen we hieronder graag de kandidaats bestuursleden aan jullie voor. Helaas nemen we afscheid van Paul als bestuurslid. 10:00 verzamelen

Kop over kop voor War Child

Verslag van Manno Bult van de monsterrit Noordpolderzijl-Vaalserberg Het was een beetje taai om na een wat korte nacht om, volgens mijn Garmin, 05:07, op de fiets te stappen om door het slaperige Groningse Hogeland af te dalen naar de stad. De stad waar de vuurzee van Rammstein nog maar zo kort uitgedoofd was dat

Bedankt!

Beste Gaulleden! Op 30 juni kwam Carola langs bij War Child voor de overhandiging van jullie prachtige cheque over het jaar 2022. Wat een fanatisch resultaat hebben jullie samen waar gemaakt. Een bedrag van Euro 18.070! Ongelooflijk mooi, wat zijn wij ontzettend dankbaar en heel erg trots op de mooie vriendschap en partnership die we

Reacties zijn gesloten.