• Hoe werf ik fondsen voor War Child?

Een Gaulist fietst voor War Child. Door geld in te zamelen. Hoe? Er zijn talloze manieren om dat te doen. Op deze pagina hopelijk inspirerende voorbeelden, tips en trucs.

De klassieke actie

Een of andere uitdagende wedstrijd of tocht fietsen en je daar voor laten sponsoren. De klassieke manier van fondsenwerven. En het is niet voor niets een klassieker! Makkelijk te organiseren, laagdrempelig en de geefbereidheid van je netwerk is om wonderbaarlijke redenen groter als jij een fysieke prestatie levert. Echt, met een paar mailtjes haal je zo een paar honderd euro op. Geen schokkende bedragen, maar als iedere Gaulist dat ieder jaar doet, halen we samen indrukwekkende bedragen voor War Child op.

Maak een actiepagina aan op de site en lees in de actiekit de tips en trucs voor een goede mail en social media campagne.


Liane vertelt je meer over hoe je succesvol een actie kunt opzetten

Lief en leed voor War Child

Mark Peter nam afscheid van zijn werk en bedacht dat hij geen cadeau’s wilde hebben, maar een bijdrage voor War Child. Bas doet vrijwilligerswerk waar voor hij een vergoeding krijgt en hij doneert die aan Gaul! Briljant, simpel en buitengewoon nobel! En oh ja, prijzengeld in koersen vinden we ook wel een beetje lief en leed 😉

Een evenement

Organiseer een evenement waarvan (een deel van de recettes) naar War Child gaan. Of nog slimmer: sluit aan bij een bestaand evenement. Zo is het Ronde van Vlaanderen kijken in de Utrechtse Ekko met dank aan Bart Looman al jaren ten bate van Gaul! Mensen hebben een leuke middag, kijken koers en drinken bier. En de toegang waarvan ze het normaal vinden dat ze die betalen, komt (deels) ten goede aan War Child.
Laagdrempelig en simpel: je kunt ook een bijdrage vragen voor een Tourpoule op je werk. Of vergelijkbaar.

Zet je talent in

Bob organiseert clinics voor beginnende wielrenners, met name vrouwen. Hij vraagt daar voor een bescheiden bijdrage die ten bate is van War Child. Geef ook een training of workshop in iets waar je goed in bent en vraag daar een kleine bijdrage voor.

Samen een actie: Koningsdag

Leuker is het natuurlijk om samen een actie te doen. Een aantal zeer succesvolle en sfeervolle acties op Koninginne en Koningsdagen is daar het beste voorbeeld van. Paar Tacxen op de straat of in het park, stel vlaggen erachter, leuke petjes op, een collectebus en trainen maar. In een dag heb je lekker getraind en heel veel geld opgehaald voor War Child.

 

Tips and tricks voor Koningsdag

 • Ideale plek: waar zoveel mogelijk mensen langskomen. Ergens halverwege een vrijmarkt waar de ruimte beperkt is (mensen lopen langzamer en ze komen dichter langs)
 • Ideaal materiaal: 2 Tacxen, 1 emmer, Gaul vlaggen etc. en een pet of blik om mee rond te lopen
 • Ideale samenstelling: de hele periode met minimaal 3, maar maximaal 5 personen. 2 personen op de Tacx, 1 persoon die actief tussen de mensen loopt en ze vraagt om bij te dragen en War Child snel uitlegt. Hoe meer teams, hoe beter. Hoe kleiner het team, hoe sneller te regelen.
 • Ideaal verhaal: mensen lopen vaak met kleingeld in de zak en hebben maar een klein zetje nodig. Daar is de rondloper voor. Geneer je niet: het is voor een goed doel, en niemand herkent je of zal het je kwalijk nemen. Maar spreek mensen vooral vriendelijk en vrolijk aan. Ervaring leert dat veruit de meerderheid het echt een goede actie vindt, dus ga daar van uit! Bedenk een paar goede one-liners.
  • “haal de oorlog uit een kind”
  • “kinderen kunnen er niks aan doen, maar zijn wel vaak de dupe”
  • “voor 100 Euro kan een kind een jaar worden geholpen”
  • “[Vul hier uw plaatsnaam in] staat momenteel 2e in de strijd om bereidwilligste mensen. Help ons eerste te worden”

Je eigen bijdrage

Geen tijd om een actie op te zetten? Jasper de Waard liet ons het alternatief zien. Hij had een paar jaar niets voor War Child gedaan en wilde graag een bijdrage leveren. Hij heeft zelf per gereden seizoenskilometer 25ct aan War Child gedoneerd.

Ondersteuning en materiaal

Je kunt altijd contact opnemen met iemand van het bestuur als je tips nodig hebt. We hebben ook behoorlijk wat vlaggen, banners en promotiemateriaal, als je een actie wil opluisteren.